"ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ"

22 Μαρ 2011

Εισηγητική Ομιλία στην 4η Ημερίδα Για τους Επαγγελματίες Ξεναγούς της Κρήτης

Μητροπολίτου Πέτρας & Χερρονήσου κ. Νεκταρίου


Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Νεάπολη, στη Μητρόπολή μας, στο οικείο πλέον για σας χώρο του εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της Μεγάλης Παναγίας.
Η πολυετής συνεργασία μας μάς καθιστά πλέον οικείους και αδελφούς, συνδιακόνους των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού μας, ημεδαπών και αλλοδαπών, συμμέτοχους της χαράς της πατροπαράδοτης φιλοξενίας η οποία χαρακτηρίζει όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως του Κρήτες.
Η φιλοξενία αποτελεί εντολή του Θεού, προτροπή του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος μάλιστα παρά τα όσα προβλήματα που του δημιουργήσαμε  και μας τα ψάλλει κανονικά στην επιστολή του προς Τίτον, μας αγάπησε πολύ. Ευλόγησε το νησί μας δύο φορές, πλέοντας δέσμιος προς την Ρώμη. Αυτός το εκέντρισε στην καλλιέλαιο του Χριστού. Αυτός μας προτρέπει: «Η φιλαδελφία μενέτω. Της φιλοξενίας μή επιλανθάνεσθε· διά ταύτης γάρ έλαθόν τινες ξενίσαντες αγγέλους» (Εβραίους ιγ΄. 1-2). ( Να μην παύει η αγάπη προς τους αδελφούς. Μη λησμονείτε την φιλοξενία, διότι με αυτήν μερικοί, χωρίς να το ξέρουν, εφιλοξένησαν αγγέλους).
Η φιλοξενία λοιπόν αδελφοί μου, επειδή άπτεται της ανθρώπινης ψυχής, της κοινωνικότητας, της προσφοράς, της κοινωνίας με το Θεό έχει άμεση σχέση με την ιεραποστολή της Εκκλησίας, αφού μπορεί, μέσα σε αγιασμένους χώρους, να συντελέσει στην συνειδητοποίηση των ουσιωδών του ανθρωπίνου βίου.
Ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση, ή μάλλον η ποικίλη κρίση, προκαλεί στους ανθρώπους επαγγελματική και προσωπική ανασφάλεια, η Εκκλησία έχει την υποχρέωση να δείχνει συνεχώς τη μέριμνά της πάνω σε προβλήματα και τάσεις του σύγχρονου ανθρώπου, να ανοίγει τα μονοπάτια της ψυχής του, ο οποίος στρέφεται πλέον στην πνευματική αναζήτηση για μια εναλλακτική πρόταση ζωής και επικοινωνίας που θα τον απομακρύνει από την μονότονη ζωή του. Εξάλλου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η εξειδικευμένη μορφή του Θρησκευτικού Τουρισμού παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσης, σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής που θεωρείται πολυτέλεια.
Η ιστορική πορεία της Εκκλησίας αποδεικνύει ότι προσλαμβάνει και εξαγιάζει τα στοιχεία του κόσμου. Τα μέλη της Εκκλησίας είναι πολίτες του κόσμου, της Οικουμένης και μέσα σε αυτή την παγκόσμια κοινότητα καλούνται να ενεργούν και να βιώνουν την εν Χριστώ ζωή. Έτσι λοιπόν ο κάθε πιστός γίνεται δημιουργός ενός πολιτισμού με όλο τον πλούτο και την ποικιλία του. Η αλληλοπεριχώρηση στους πολιτισμούς είναι ευλογία, συντελεί στην πρόοδο. Ο θησαυρισμός της κοινωνίας γίνεται παράγων ευημερίας.
Τα πολυδιάσπαρτα ανά τον κόσμο χριστιανικά προσκυνήματα αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά, καταδεικνύουν την προσφορά του χριστιανισμού παγκοσμίως στην ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την πνευματικότητα της ανθρωπότητας.
Ιδιαίτερα η χώρα μας, η Ελλάδα και το νησί μας, η Κρήτη, με το πατροπαράδοτο σέβας της αποτελούν τόπους μεταστοιχείωσης της ύλης σε πνεύμα και μεταστροφής της ανθρώπινης ψυχής διότι περικλείουν πνευματική παράδοση αιώνων που διασώζεται αλώβητη, ακέραιη στα χριστιανικά καθιδρύματα και προσκυνήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.
Αυτοί οι ευλογημένοι τόποι συνιστούν «σημεία» και «θεοσημείες» που εντάσσονται σε μια πνευματική γεωγραφία, ικανή να οδηγήσει στην υπέρβαση της καθημερινότητας, της αλλοτρίωσης, την ψυχική ανάταση, την αναζήτηση του προσώπου και των αξιών, την αναψυχή.  
Ο Θρησκευτικός Τουρισμός πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελεί ένα στοιχείο ενότητας και κοινωνίας των ανθρώπων, ανάδειξης του ανθρωπίνου προσώπου. Στόχος μας ως Συνοδική Επιτροπή επί του Θρησκευτικού Τουρισμού με την συνεργασία όλων που εργάζονται και συνεργάζονται στον τουρισμό είναι να δημιουργηθούν κατάλληλες προϋποθέσεις προσέγγισης και γνωριμίας των ανθρώπων με τους ιερούς τόπους. Δηλαδή να μαρτυρούμε ήθος και σεβασμό στον άνθρωπο και στο Θεό, στον άνθρωπο και στη φύση, στον άνθρωπο με το συνάνθρωπό του.
Ζούμε ημέρες αγωνίας, ημέρες δύσκολες για την πατρίδα μας, για όλο τον κόσμο. Η Κρήτη, το σταυροδρόμι αυτό των ηπείρων και των πολιτισμών, πριν μερικές ημέρες έδωσε αυτή την μαρτυρία ως μεταβατικός σταθμός προς την πατρίδα για όλους εκείνους που εργάζονταν σε χώρες της Βορείου Αφρικής, που μαστίζονται από εσωτερικές αναταραχές και εμφύλιες διαμάχες. Και σε αυτή την κρίση, η Κρήτη προσέφερε μια άλλου είδους φιλοξενία που όμως και αυτή θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά των ανθρώπων αυτών. Δημιούργησε τους καλύτερους πρέσβεις σε όλο τον κόσμο.
Λέγεται ότι η τουριστική περίοδος που θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό θα είναι καλύτερη από την περυσινή και ότι περισσότεροι επισκέπτες θα έλθουν στο νησί μας, κυρίως ομόδοξοι αδελφοί μας από τη Ρωσία. Επιβεβαιώνεται λοιπόν η πολύ σημαντική θέση της Κρήτης αλλά και η υψηλή μας ευθύνη να παράσχουμε αληθινή φιλοξενία. Αυτός είναι ο στόχος μας ως Εκκλησία, ως Συνοδική Επιτροπή. Κατά τον παρελθόντα χρόνο και μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά, πιστεύω, βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
1) Σε συνεργασία με τις Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του νησιού μας και των Ιερών Μητροπόλεων συγκεντρώνεται το υλικό για την έκδοση του ενιαίου, πολύγλωσσου προσκυνηματικού οδηγού της Εκκλησίας Κρήτης. Ο κ. Μιχαήλ Ανδριαννάκης, προϊστάμενος 28ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, σε συνεργασία με τον κ. Κων/νο Γιαπιτζόγλου συνέλεξαν στοιχεία για τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία που έχουν αναστηλωθεί και έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική και καλλιτεχνική σημασία. Στην επιτροπή της έκδοσης συμμετέχει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών γιατί θεωρούμε πολύτιμη την εμπειρία σας και απαραίτητες τις υποδείξεις σας.
Ο ακαδημαϊκός Μανώλης Χατζηδάκης έχει καταγράψει περίπου 1000 τοιχογραφημένες Εκκλησίες στην Κρήτη από τις 2000 που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα, οι οποίες είναι διεσπαρμένες στην ύπαιθρο.   Χαιρόμαστε που ένας μεγάλος αριθμός από τις εν λειτουργία Μονές έχουν αποκατασταθεί αρχιτεκτονικά και συντηρηθεί και διαθέτουν παράλληλα επισκέψιμα κειμηλιοφυλάκια. Είναι, βεβαίως, αδύνατον να συμπεριληφθούν στόν Προσκυνηματικό Οδηγό όλα αυτά τα μνημεία. Επελέγησαν αυτά που έχουν βαρύνουσα ιστορική σημασία, είναι αναστηλωμένα μνημεία, διαθέτουν προσβασιμότητα και υψηλή επισκεψιμότητα.
2) Ακόμη διαδικτυακή πύλη που θα αφορά αποκλειστικά στον Θρησκευτικό Τουρισμό της Κρήτης είναι ήδη υπό κατασκευή και σύντομα θα μπορεί ο επισκέπτης να αντλεί χρηστικές πληροφορίες και ειδήσεις.
3) Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου με τη συνεργασία των Ιερών Μητροπόλεων του Νομού και των τμημάτων Χρηματοοικονομικής, Ασφαλιστικής, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΑΤΕΙ Κρήτης, τμήμα Λασιθίου, κατάρτισαν ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού, Αθλητικού και άλλων μορφών Τουρισμού στο Νομό Λασιθίου. Στοιχεία για το Θρησκευτικό Τουρισμό στο Νομό Λασιθίου μπορείτε να αντλήσετε και από την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το ΑΤΕΙ Κρήτης. Σε όλες τις Μητροπόλεις της Νήσου, όπως ενημερωνόμαστε από τη Σύνοδο και τους εκπροσώπους της Συνοδικής Επιτροπής, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη, συντήρηση και προβολή των μνημείων.  Προβαίνουν σε  εκδόσεις που αφορούν στα μνημεία με την συνεργασία διακεκριμένων επιστημόνων (ιστορικών, αρχιτεκτόνων, θεολόγων, βυζαντινολόγων κ.α.), ώστε να μαρτυρείται και να διαδίδεται η παράδοσή μας «εν πολλοίς τεκμηρίοις». Και αυτό το έργο μάς στοιχίζει πολλή αγάπη.   
Αυτός ο συντονισμός, η συμπόρευση, ο συμψυχισμός μεταξύ όλων ανεξαρτήτως  των φορέων προτείνεται ενθέρμως από την Εκκλησία. Θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάδειξη, την προβολή, την επέκταση της πλούσιας τοπικής παράδοσης. Αν δεν υπάρξει αυτή η συμπόρευση θα προκύπτουν καθημερινά πολλά προβλήματα, πέραν του ότι ευτελιζόμαστε, εκτειθέμεθα με όσα βλέπουν και παρατηρούν οι προσφιλείς μας επισκέπτες.
Εμείς, ως Εκκλησία, βλέπουμε αυτή τη συνύπαρξη, την ενότητα ως καλή απαρχή σε ένα τομέα που θα αποτελέσει για τον τόπο μας σπουδαίο παράγοντα προβολής του, αποφυγής λαθών, διόρθωσης παραλείψεων, εναύσματος κινήτρων σε νέους, δημιουργίας αγωγής ορθοδόξου πολιτισμού και ταυτότητας στις νέες γενεές και μαρτυρίας της ρωμιοσύνης στην εσχατιά αυτή της Ευρώπης.
4) Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη δημιουργία άτυπης ομάδος για το Θρησκευτικό Τουρισμό η οποία συνέρχεται τακτικά στην Αθήνα και στην οποία συμμετέχουμε δι’ εκπροσώπου μας, υποβοηθώντας το έργο της Πολιτείας, η οποία δυστυχώς, εν σχέση με άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Ρωσία, έχει αρκετό δρόμο να διανύσει.
Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και τις απόψεις μας για τον Θρησκευτικό Τουρισμό στην Κρήτη, με γράμμα το οποίο αποστείλαμε προς τον Υφυπουργό κ. Γεώργιο Νικητιάδη και παραμένουμε πάντοτε πρόθυμοι.
5) Η Μ.Κ.Ο. Εκκλησίας Κρήτης «Φιλοξενία» στην οποία προεδρεύει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου «ολοκληρωμένη δράση προβολής του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κρήτη». Βάση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, αυτό τον καιρό, συντάσσεται αναλυτικό τεχνικό δελτίο του έργου. Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται η έκδοση του Προσκυνηματικού Οδηγού, η δημιουργία ιστοσελίδα και ψηφιακού δίσκου.
6) Τέλος, προ ημερών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον κ. Ιωάννη Μπρά, διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και τον κ. Ευάγγελο Παπανικολάου, προέδρο του Σωματείου σας με σκοπό τον συντονισμό για την καλύτερη υποδοχή και φιλοξενία των επισκεπτών που προσεγγίζουν την Κρήτη με κρουαζιερόπλοια.
Ως πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Θρησκευτικού Τουρισμού σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για τη συμμετοχή σας στην Ημερίδα. Θεωρώ ευλογία Θεού αυτή την κοινωνία, την επικοινωνία μας. Είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας, συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο σας, συν-ιεραπόστολοι στις ψυχές των επισκεπτών.
Σας παρακαλώ να ευχαριστούμε τους επισκέπτες που έρχονται στην Κρήτη. Αποτελούν ευλογία για ιεραποστολική μαρτυρία. Η Κρήτη έχει αυτό το προνόμιο. Μπορεί να γίνει κέντρο ιεραποστολικής ζωής και κοινωνίας και μέσω του τουριστικού τομέα της που αναδεικνύει τη διαχρονική μαρτυρία, τον πολιτισμό, τις αξίες, την ανδρειοσύνη και την λεβεντιά των ευγενών κατοίκων της Κρητονήσου.
Αυτές τις αξίες που διαχρονικά διδάσκει ο πολιτισμός, έχουμε χρέος να τις μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα να βρει στηρίγματα, ιδανικά, πρότυπα ζωής. Είναι απαραίτητο να εκκεντρίσουμε τους νέους μας σε αυτό το πνεύμα, να τους προσεγγίσουμε ανυπόκριτα, να σμιλεύσουμε την προσωπικότητά με οργανωμένες επιμορφωτικές πρωτοβουλίες που να αφορούν στην ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, την πίστη μας.
 Θερμότατα ευχαριστούμε την κ. Μαρία Παπουτσάκη για την εισήγησή της. Την ευχαριστούμε που εγκατέλειψε τις επαγγελματικές της  υποχρεώσεις της στην Αθήνα για να βρίσκεται σήμερα κοντά μας. Με την τεράστια πείρα που διαθέτει ως έγκριτη δημοσιογράφος, ζώντας από κοντά τα εκκλησιαστικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα του τόπου μας, έθεσε προβληματισμούς ικανούς προς συζήτηση. Η χώρα μας, η  Ελλάδα μας, είναι αλήθεια, γη του μέτρου, γη της αρμονίας. Αυτό μαρτυρούν τα πάντα γύρω μας, το φυσικό κάλλος, τα μνημεία μας, οι άνθρωποι μας.    
Να έχετε όλοι την ευλογία του Θεού στη ζωή σας.